EEG tesleri birçok hastalığın teşhisi ve takibi için kullanılan bir yöntemdir.
Beyindeki bozuklarının teşhis edilmesi amacıyla çok eski yıllardan beri uygulanan EEG testi, bazen tedavi amacıyla da kullanılır. Komada olan bir kişinin beyin ölümünün gerçekleşip gerçeklemediğini anlayabilmek, ilaç zehirlenmesini veya beyin hasarının boyutunu değerlendirebilmek için de EEG testi yapılabilir. Bazen de beyin ameliyatı sırasında beyin aktivitesini test etmek ve kan akışını izlemek amacıyla kullanılabilir. Kısacası beyni etkileyen durumları teşhis ve takip amacıyla EEG testi uygulanır.
EEG Testi Ne Kadar Sürer?
Standart EEG testinin süresi 20 dakikadır. Ancak UYANIK-UYKU ile UYKU EEG testinin süresi uyku derinliğine ve alınan bulgulara göre yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Bazen hastalığın teşhisinin konulması için bu testin süresi uzatılmaktadır. Özellikle uykuda gerçekleşen nöbetlerin tanısında EEG çekimi uzatılmakta ve hastanın uyuması sağlanmaktadır. Bazı hastalarda ise EEG birkaç gün sürmektedir ve buna hastanın video kaydı da eşlik etmektedir. Bu işleme video-EEG denilmekte ve özellikle epilepsinin ayrıcı tanısında veya epilepsi cerrahisi öncesinde kullanılmaktadır.
Rutin EEG çekimi sırasında nöbetleri daha iyi kaydetmek ve beynin elektriksel tepkilerini ölçmek için birkaç ardışık işlem uygulanmakta ve kaydedilmektedir. Bunlar, EEG çekimi sırasında gözlerin açılıp kapatılması, derin nefes alma ve çekim sırasında gözlere ışık uyarıları verilmesidir. Bu işlemleri EEG çekimini yapan teknisyen, hastaya komutlar vererek gerçekleştirilmektedir. Böylece beynin tepkileri dijital ortamda dalgalar şeklinde kaydedilmekte ve tepkileri ölçülmektedir.
Comments